Waarom word ik getest?
In de naam van Allah, de meest Barmhartige, de meest Genadevolle.
Waarom worden wij getest door Allah? Dit is een vraag die vele moslims, en ook niet moslims, hebben wanneer het gaat om beproevingen. Doordat we vaak geen antwoorden kunnen geven hierop, stappen mensen uit de religie. En als je niet begrijpt waarom beproevingen gebeuren, kan je het gevoel krijgen dat het leven oneerlijk is of zelfs dat God oneerlijk is. Maar niets is minder waar. Allah is Ar-Rahman, de Barmhartige en Al Hakim, de Alwijze. Hij weet wat wij niet weten.
God wilt alleen het beste voor ons, maar waarom test Hij ons? Er zijn veel bewijzen in de Koran en de Hadith die ons kunnen helpen om deze vraag voor ons te beantwoorden. Als het gaat om beproevingen en testen zijn er ontzettend veel onderwerpen die we kunnen bespreken. In deze post licht ik vier redenen toe.
ٱلَّذِي خَلَقَ ٱلۡمَوۡتَ وَٱلۡحَيَوٰةَ لِيَبۡلُوَكُمۡ أَيُّكُمۡ أَحۡسَنُ عَمَلٗاۚ وَهُوَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلۡغَفُورُ
[Surah Al-Mulk 67:2]
Degene Die de dood en het leven heeft geschapen, zodat Hij jullie kan beproeven (en om te tonen) wie van jullie de beste daden verricht. En Hij is de Almachtige (over de ongehoorzamen), de Vergevingsgezinde (voor de berouwvollen)
Allathee khalaqa almawta walhayata liyabluwakum ayyukum ahsanu AAamalan wahuwa alAAazeezu alghafoer
1. hij test ons geloof
Om dit te begrijpen moeten we eventjes terug naar de reden van ons bestaan. God heeft ons geschapen om Hem te aanbidden. Hij heeft ons geschapen met de bedoeling dat we worden getroffen door rampspoed om onze vastberadenheid en vertrouwen in Hem op de proef te stellen. Beproevingen zijn datgeen waardoor Allah onderscheid kan maken tussen degene die geloven en die niet geloven. Door deze beproevingen komt onze ware aard naar boven. Geloven wij écht in Allah en hebben wij écht vertrouwen in zijn wijsheid of zeggen we alleen maar dat we geloven? Allah zegt het volgende in de Koran:
أَحَسِبَ ٱلنَّاسُ أَن يُتۡرَكُوٓاْ أَن يَقُولُوٓاْ ءَامَنَّا وَهُمۡ لَا يُفۡتَنُونَ
[Surah Al-Ankabut 29:2]
Denken de mensen dat zij met rust worden gelaten omdat zij zeggen:
“Wij geloven,” en (vervolgens) niet beproefd zullen worden?
Ahasiba annasu an yutrakoe an yaqoeloe amanna wahum la yuftanoen
Allah heeft ons al van te voren gewaarschuwd dat Hij ons zal testen op deze Dunya. Hij heeft ons ook al verteld met wát hij ons gaat testen;
وَلَنَبۡلُوَنَّكُم بِشَيۡءٖ مِّنَ ٱلۡخَوۡفِ وَٱلۡجُوعِ وَنَقۡصٖ مِّنَ ٱلۡأَمۡوَٰلِ وَٱلۡأَنفُسِ وَٱلثَّمَرَٰتِۗ وَبَشِّرِ ٱلصَّٰبِرِينَ
En waarlijk, Wij zullen jullie beproeven met iets van vrees en honger; (maar ook) verlies van rijkdommen, levens (tijdens veldslagen, de dood en ziektes) en vruchten (die voortvloeien uit jullie arbeid). Maar verkondig blijde tijdingen (van het Paradijs) aan de geduldigen.
[Surah Al-Baqarah 2:155]
Walanabluwannakum bishayin mina alkhawfi waljoeAAi wanaqsin mina alamwali walanfusi waththamarati wabashshiri assabireen
Je leest in de bovenstaande ayah uit de Koran dat Allah ons zal testen met verschillende situaties. Dit betekent dat je ten alle tijden voorbereid moet zijn op een test van Allah. Wij bevinden ons allemaal in één van de volgende drie fases; je bent al getest door Allah, je wordt op dit moment getest of je gaat nog getest worden. Om de proef van Allah te doorstaan, moet de gelovige erop blijven vertrouwen dat alleen God zijn moeilijkheden en pijn kan verlichten.
2. Beproevingen reinigen onze ziel en wassen onze zondes weg
Tegenspoed en moeilijkheden in ons leven stonden al vast in onze voorbeschikking oftewel Qadr. Ze zijn er om onze voorgaande zondes te wissen en onze zielen te reinigen. In de Islam is er geen rampspoed die ons treft, of onze voorgaande zondes worden hierdoor vergeven door Allah. Zelf al is het de pijn van de prik van een doorn. Lees de hadith hieronder.
Overgeleverd door `Aisha:(de vrouw van de Profeet) Allah’s Boodschapper (ﷺ) zei: “Geen ramp overkomt een moslim anders dan dat Allah er een deel van zijn zonden kwijtscheld, al was het de prik die hij van een doorn krijgt.”
[Sahih al-Bukhari 5640]
3. wereldse Wake-up call
Tegenspoed en moeilijkheden zijn ook hele effectieve reminders voor degene die zijn opgeslokt in dit wereldse leven. Wanneer je teveel met deze dunya bezig bent, denk je niet aan de dood en dat dit leven tijdelijk is. Hierdoor wordt het geloof dus aan de kant geschoven en wordt Allah niet aanbeden zoals dat hoort. In Surah Yunus geeft Allah (swt) een prachtig voorbeeld van zo een situatie;
هُوَ ٱلَّذِي يُسَيِّرُكُمۡ فِي ٱلۡبَرِّ وَٱلۡبَحۡرِۖ حَتَّىٰٓ إِذَا كُنتُمۡ فِي ٱلۡفُلۡكِ وَجَرَيۡنَ بِهِم بِرِيحٖ طَيِّبَةٖ وَفَرِحُواْ بِهَا جَآءَتۡهَا رِيحٌ عَاصِفٞ وَجَآءَهُمُ ٱلۡمَوۡجُ مِن كُلِّ مَكَانٖ وَظَنُّوٓاْ أَنَّهُمۡ أُحِيطَ بِهِمۡ دَعَوُاْ ٱللَّهَ مُخۡلِصِينَ لَهُ ٱلدِّينَ لَئِنۡ أَنجَيۡتَنَا مِنۡ هَٰذِهِۦ لَنَكُونَنَّ مِنَ ٱلشَّٰكِرِينَ ٢٢
[Surah Yunus 10:22]
Hij is Degene Die het jullie mogelijk maakt om over land en zee te reizen, totdat wanneer jullie in de schepen zijn en deze met hen met een gunstige wind voortvaren, en zij zijn daar blij mee, en er dan een stormachtige wind en golven komen van alle kanten, en zij denken dat zij daardoor omsingeld zijn, dan roepen zij Allah aan, en zuiveren hun geloof voor Hem alleen, zeggende: “”Als U ons hiervan bevrijdt, dan zullen wij zeker dankbaar zijn.”
Huwa allathee yusayyirukum fee albarri walbahri hatta itha kuntum fee alfulki wajarayna bihim bireehin tayyibatin wafarihoe biha jaatha reehun AAasifun wajaahumu almawju min kulli makanin wath
annoe annahum oheeta bihim daAAawoe Allaha mukhliseena lahu addeena lain anjaytana min hathihi lanakoenanna mina ashshakireen
فَلَمَّآ أَنجَىٰهُمۡ إِذَا هُمۡ يَبۡغُونَ فِي ٱلۡأَرۡضِ بِغَيۡرِ ٱلۡحَقِّۗ يَٰٓأَيُّهَا ٱلنَّاسُ إِنَّمَا بَغۡيُكُمۡ عَلَىٰٓ أَنفُسِكُمۖ مَّتَٰعَ ٱلۡحَيَوٰةِ ٱلدُّنۡيَاۖ ثُمَّ إِلَيۡنَا مَرۡجِعُكُمۡ فَنُنَبِّئُكُم بِمَا كُنتُمۡ تَعۡمَلُونَ ٢٣
[Surah Yunus 10:23]
Maar toen Hij hen had gered, zie! Zij handelden opstandig op aarde. O Mensheid! Jullie opstandigheid is slechts tegen jullie zelf – (het is als) een kort vermaak in dit wereldlijke leven, dan is jullie terugkeer tot Ons en Wij zullen jullie vertellen wat jullie gedaan hebben.
Falamma anjahum itha hum yabghoena fee alardi bighayri alhaqqi ya-ayyuha annasu innama baghyukum AAala anfusikum mataAAa alhayati addunya thumma ilayna marjiAAukum fanunabbiokum bima kuntum taAAmaloen
4. Beproevingen maken ons dankbaar
Het doorstaan van beproevingen en testen is ook een herinnering om dankbaar te zijn voor alles wat je hebt. Mensen zijn snel geneigd om dingen als vanzelfsprekend te zien en alle zegeningen van Allah te vergeten. Allah heeft ons perfect geschapen én nog is de mens ondankbaar. Wanneer het leven ‘goed’ gaat, denken dat zij degene zijn die daarvoor heeft gezorgd. Een kleine herinnering in de vorm van tegenspoed kan hopelijk het werk doen om de mens te leren Gods zegeningen niet als vanzelfsprekend te beschouwen:
وَءَاتَىٰكُم مِّن كُلِّ مَا سَأَلۡتُمُوهُۚ وَإِن تَعُدُّواْ نِعۡمَتَ ٱللَّهِ لَا تُحۡصُوهَآۗ إِنَّ ٱلۡإِنسَٰنَ لَظَلُومٞ كَفَّارٞ
[Surah Ibrahim 14:34]
En Hij heeft jullie alles gegeven waar jullie om gevraagd hebben. En als jullie de (ontelbare) gunsten van Allah willen tellen, dan zullen jullie daar nooit toe in staat zijn. Waarlijk! De mens is inderdaad onrechtvaardig, ondankbaar.
Waatakum min kulli ma saaltumoehu wain taAAuddoe niAAmata Allahi la tuhsoeha inna alinsana lathaloemun kaffar
وَإِذَآ أَنۡعَمۡنَا عَلَى ٱلۡإِنسَٰنِ أَعۡرَضَ وَنَـَٔا بِجَانِبِهِۦ وَإِذَا مَسَّهُ ٱلشَّرُّ فَذُو دُعَآءٍ عَرِيضٖ
[Surah Fussilat 41:51]
En als Wij de mens gunsten laten zien, trekt hij zich terug en keert zich af, maar als het kwaad hem raakt, dan neemt hij zijn toevlucht tot lange smeekbeden.
Waitha anAAamna AAala alinsani aAArada wanaa bijanibihi waitha massahu ashsharru fathoe duAAain AAareed
5. Allah test degene van wie hij houdt
Ja, Allah test echt degene van wie hij houdt. Toen ik dit voor het eerst hoorde begreep ik het niet helemaal. Hoezo zou Allah mijn leven moeilijk maken terwijl Hij van mij houdt? Daarna ben ik even gaan nadenken. De personen die het meeste zijn getest op deze wereld, zijn de Profeten, daarna de rechtsgeschapen en daarna degene die hen volgen in hun rechtsgeschapenheid.
“O boodschapper van Allah(s.a.w)! Wie van de mensen wordt het zwaarst beproefd?” Hij antwoordde: “De Profeten, dan degenen die het dichtst bij hen staan, dan degenen die het dichtst bij hen staan. Een mens wordt beproefd overeenkomstig zijn godsdienst; indien hij standvastig is in zijn godsdienst, dan zijn zijn beproevingen zwaarder, en indien hij broos is in zijn godsdienst, dan wordt hij beproefd overeenkomstig de sterkte van zijn godsdienst. De dienaar zal beproefd blijven worden totdat hij zonder enige zonde op de aarde zal blijven wandelen.”
[Jami` at-Tirmidhi 2398]
Subhan’Allah. Wij hebben als samenleving eigenlijk zelf bepaald wat ‘goed’ en ‘slecht’ voor ons is als het gaat om de inrichting van ons leven. Zoals ik al eerder zei, Allah is Al Hakim, de Alwijze. Hij weet wat wij niet weten en wij dienen op hem te vertrouwen.
Allah zegt in de Koran; “En wanneer jullie een afkeer van hen hebben, dan kan het zijn dat jullie een afkeer hebben van iets, terwijl Allah daarin veel goeds gelegd heeft” [Surah An Nisa 4: 19]. En daarom is de beproeving, die op dit moment vreselijk aanvoelt, in feite een grote zegen van Allah.
Moge Allah ons de kracht, taqwa en sabr geven om onze beproevingen te doorstaan en sterk te blijven. Allahoema Ameen.
سبحانه و تعالى – Allahu A’lam
En Allah weet het beste. Alles wat ik schrijf dat goed en waar is, is afkomstig van Allah (swt), en alles wat ik verkeerd schrijf, is een fout van mezelf. Moge Allah mij vergeven, Ameen.

Eén reactie